Page 23 - Demo
P. 23

VÄSTNYTT • Torsdag 19 januari • Vecka 3 • 2023
23
Sportfiskespalten
Nytt år och nya möjligheter
E er en iskall december slog vädret om och den förväntade is skesäsongen smälte snabbt bort och  sk skjutas på fram- tiden. Men med det nya året kom hoppet åter. Det tog bara några dagar in i januari innan några  skevänner skickade över några värmande bilder på nylandade havsöringar.
De hade  skat längs Skåne- kusten. Till skillnad från oss på västkusten som har premi- är först den 1 april så har man havsöringspremiär redan den 1 januari längs Skånes kust.
Bilderna gav mersmak och några dagar senare ringde
Ingmar Eriksson ”Mr Åland” visar vägen ner till ett av sina favoritställen lite söder om Eckerö.
jag några guidekollegor på Åland som också har lovligt havsörings ske redan nu. Några  sketankar och skratt senare hade vi planerat in en havsöringsweekend för mig och grabben.
I skrivande stund har vi precis checkat in på Hotell Pommern i Mariehamn och i morgon inleder vi vår  skehelgen med land ske i närheten av Eckerö. Dag två så gör vi ett pass med båt och sen beger vi oss hem igen. Vi får se vilket som ger bäst utdelning. Med lite  yt kanske vi kan lyckas lura någon riktig kanon sk.
Åland har runt 6000 öar, kobbar och skär och området påminner en hel del om vår egen övärld. Den här tiden på året är utsidan av Åland, den vindpinade kustlinjen mot Sverige, en av de bästa  skeplatserna.
Öringen är generellt sett silverblank och medelvikten är högre än den vi har hemma i  ordarna. Anledningen till det är nog främst att vi  skar
i bräckt vatten på Åland. Havsöringarna vi har hem- ma  ordarna lever i vatten med hög saltvattenshalt och under de kallare månaderna
äter  sken inte alls i samma utsträckning som öringarna
i Östersjön gör. Med det sagt är det ingen given match. Det är tidigt på året, kallt i vattnet och allmänt bistert. Men för den hängivne  skaren är det svårt att se annat än möjlighe- ter. Känslan när man packar ordning utrustningen och lä- ser av de tänkta  skeplatserna på Google Earth innan avresa fyller kroppen med energi. Äntligen är det  skepremiär.
Kustlinjen är utsatt och vatt- net är o a helt klart med rena  na leopardbottnar med friska tångbälten. Det är ett vackert
 skeområde och möjligheten att lyckas lura en riktig stor öring  nns alltid på Åland. Det är däremot längre mellan  skarna här. Men när det väl hugger är chansen stor att det är en  sk på två-tre kilo.
När ni läser det här är det ett
- san i Göteborg 4-12 februari.
par veckor kvar till Båtmäs
(Vippen är redan den 3:e)
Jag har monter på mässan så titta gärna förbi och säg hej så ska jag berätta om hur  sket gick för oss.
Jonas Nordigårds
j
jo
on
n
a
a
s
s
@
@
e
ed
dg
g
e
e
fl
fl
y
y
fi
fi
s
s
h
h
i
in
ng
g.
.c
c
o
om
Länkar till guidekompisarna vi fiskar med i helgen:
@visitpingo - Ingmar Eriksson www.donningfishing.com - Hans Donning www.lagerelden.ax - Roger Nordlund
Västnytt – Din lokaltidning på TJÖRN • ORUST• BOKENÄS. Vill du synas i tidningen, på www.vastnytt.com och på fb (Västnytt)? Kontakta: info@vastnytt.com, Carina Joling 0702-17 15 46, Elisabet Staf 0707-70 05 85
Truttan 11 i en röd/svart favoritfärg är ett utmärkt val för att locka Ålandsöringarna till hugg.


































































































   20   21   22   23   24