Page 20 - Demo
P. 20

20
VÄSTNYTT • Torsdag 19 januari • Vecka 3 • 2023
Härliga vegetariska rätter!
ROTFRUKTS- SALLAD
Gör så här:
1 Skala jordärtskockor och rödbetor.
2 Skär blomkålen i mindre små bitar.
3 Rosta i ugnen på 200 grader på en plåt i lite olivolja. Tänk på att grönsakerna tar olika lång tid att bli klara så kolla dom efter ca 15 minuter.
4 Skär purjolöken längs med och baka i ugnen på ca 150 grader i 45 minuter, skär i mindre bitar efter den är klar.
Ingredienser:
5 rödbetor
1 blomkål
1 purjolök 5 6 jordärtskockor
1 fänkål
1 påse ruccola
en bit parmesan 6 1 dl hasselnötter
1 msk rödvinsvinäger
1 vitlöksklyfta
olivolja
salt & peppar
Dressing:
Hacka hasselnötter  nt blanda med röd vinsvinäger, olivolja, salt och lite riven vitlök, vispa tills den blandar sig  nt.
Hacka parmesanen i små bitar.
-
7 Blanda grönsakerna i lite av dressingen och blanda i rucola- och parmesanbitar, toppa med resten av dressingen.
KIKÄRTSBURGARE
FISKGRYTA
Gör så här:
1 Hacka eller skiva lök och vitlök och fräs i olja.
2 Skär paprikan i bitar och fräs den också. 3 Häll på tomatburken och vinet.
4 Lägg i  skbuljongtärningen och salta.
5 Låt puttra 15 minuter utan lock.
6 Lägg i  sken i bitar och låt den bli klar. 7 Smaka av med salt, peppar och citron.
Ingredienser:
Fördeg
500 g mjölk
500 g extra bagerivetemjöl 40 g jäst
10 g kardemumma
Deg, resten
200 g socker
20 g salt
500 g extra bagerivetemjöl 200 g smör, rumstempererat
Fyllning
500 g mandelmassa 200 g vaniljkräm
5 g kardemumma
0.5 st vaniljstång, fröna
Servering
Vispgrädde och  orsocker
Ingredienser: Kikärtsburgare
2 burkar kikärtor
2 st ägg
1 msk mjöl
1 knippe färsk koriander 1 tsk spiskummin
1 st pressad vitlök salt
peppar
olja till stekning
Ingredienser: Tillbehör
Grillad färsk chili eller fefferoni
Pitabröd
Sallad
Böngroddar
Grekisk yoghurt med pressad vitlök
Salt
Peppar
Lite olivolja
Gör så här:
1 Häll av kikärtorna och mixa/mosa med äggen. Rör ned mjöl och kryddor.
2 Hetta upp olja i en panna.
3 Forma biffar, gärna med en sked eftersom
den vegetariska färsen är ganska lös.
4 Stek biffarna gyllenbruna på bägge sidor.
Ingredienser:
500 g  sk lé, t.ex. kolja, ca 2 st gula lökar
3 st vitlöksklyftor
olja
1 st paprika av valfri färg 1 st burk hela tomater
2 dl vitt vin
1 st  skbuljongtärning
5 Servera i pitabröd med sallad och
vitlökssås. Salt
Peppar Citron
KOKOS- PANNKAKA
Ingredienser:
2,5 dl mjölk/rismjölk 2 ägg
0,5 msk rårörsocker 0,5 tsk salt
Gör så här:
KLASSISK SEMLA
1 tsk bakpulver 0,75 dl kokosmjöl
3 msk majsstärkelse
Gör så här: Fördeg
Fettisdagen 21 februari!
1 Allt blandas väl i ca 5 minuter.
2 Låt ligga i ca 30-40 minuter till första bubblan.
8 Låt sedan bullarna jäsa ca 3,5 timmar under duk. 9 Baka sedan i 210 grader i ca 10 minuter.
10 Blanda väl, så inga klumpar bildas. 11 Klipp upp ett hål i bullen.
Spritsa sedan i mandelfyllning.
12 Vispa 1 liter grädde.
13 Spritsa sedan vispad grädde på bullen och toppa med lock. Sikta  orsocker på bullen.
Deg, fortsättning F
Fyllning
1 Vispa ihop alla ingredienser och låt smeten svälla ett par minuter.
2 Skeda ut små pannkakor, ca 5 cm i diameter, med en sked i torr te onpanna. Stek pannkakorna på låg värme tills de fått  n färg på båda sidor.
3 Servering: frukt eller bär
3 Tillsätt socker, salt och mjöl.
4 Knåda degen i ca 15 minuter.
5 Tillsätt sedan det rumstempererade smöret och blanda in ca 5 minuter.
6 Låt degen vila ca 1 timme.
7 Väg bullarna, ca 70 gram/styck, forma dem till runda bollar.
Servering
S
Västnytt – Din lokaltidning på TJÖRN • ORUST• BOKENÄS. Vill du synas i tidningen, på www.vastnytt.com och på fb (Västnytt)? Kontakta: info@vastnytt.com, Carina Joling 0702-17 15 46, Elisabet Staf 0707-70 05 85
SNABB
Januari RECEPT
Ljuva semmeltider!


































































































   18   19   20   21   22