Page 4 - Demo
P. 4

4
VÄSTNYTT • Torsdag 19 januari • Vecka 3 • 2023
Jon & Catarina är ett tajt entreprenörspar som har full kontroll, här med lille Kenta.
Jon har fraktat hit all utrustning från sin charkfabrik i Stockholm.
Kråkslo et i Kåröd
Kråkslottet har hela 15 vackra fönster bara på en sida.
bl  ny t istdestinati  - med fokus på Korv och Kö
Östra Orust är en oslipad diamant med tillgångar som Stillingsöns kulturmärkta badort, Allmags festplats, Allmags golfklubb och har till om med eget postnummer och postort, tack vara den sedan många år driftiga ICA-handlaren Rolf Andersson på Stillingsöns Handel.
en ledarskapskurs för 22 år sen. Han har arbetat som kock och köksmästare på  era av de klassiska krogarna i huvudstaden, men kände att han ville fördjupa sig inom mathantverk och gick en kurs på Eldrimner för att lära sig göra riktigt bra korv.
på miljön, men för oss är det en hygienfaktor.
– Vi är lite vilda entreprenörer båda två men vi ser enorm potential här. Det bor många här i Stillingsön och Kåröd och alla är så förvän- tansfulla inför vår öppning den 16 juni. Bygget går enligt plan och köksträdgården är anlagd och gror. Vi har gått med i Södra Bohuslän
turism och kommunen har varit med oss hela
vägen.
Fatabur
Om man söker på ordet: “Fataburen
eller fatburen, av fornsvenskans
fat, ” kläder”, ” persedlar”, och bur,
” bod”, ett hus eller rum, där man i äldre tider
förvarade kläder och annan dyrbar egendom och kan vara synonym med linneförråd, förrådsrum”.
– Vi tycker ordet är vackert, har en historia och ligger gott i munnen när man säger det, säger Jon och Catarina.
hittar fynd över hela landet som passar in i det vackra huset, och den nya verksamheten. Husets ovanvåning kommer att fungera som gästvåning så vi kommer att inreda  era små rum och toalett för gästerna.
– Jag älskar gamla vackra saker som bär på en historia, säger Catarina mjukt och visar runt bland vackra kandelabrar, fotogenlampor, och unika möbler.
Vi nuddar vid de vackra special- beställda innanfönstren, pärlsponten, spegeldörrarna, spetsgardinerna, och alla pardörrar, som gör sig så bra i dessa stora hus där man ser genom  era rum i rad.
Man är helt uppfylld av energi och allt det vackra när man lämnar Kåröd och den blivande Fataburanläggningen. Catarina och Jon är så underbart glada, gästfria och inspirerande att man får lust att boka bord direkt till invigningen i juni. Det kommer att bli en kul sommar med god mat här på östra Orust.
Text och foto:Elisabet Staf
Nu har Catarina Randow (född Olsson) återvänt till ön, efter många år i Stockholm. Hon är född i Myckleby och har all sin släkt i Ottestala och på Kåröd, och  ck sin dröm uppfylld en dag när mormor Gerd frågade om hon ville köpa huset på Kåröd.
– Det har varit min stora dröm att få äga detta enormt vackra hus som med åren förvandlats till ett stort grått kråkslott. Huset köptes under mitten av 1900-talet av bönderna morfar Molle och Torsten på Kåröd. De behövde alla marker som hörde till, och under alla år har huset hyrts av sommargäster. Under hela min uppväxt har jag sprungit runt här i rummen och lekt medbarnen som hyrde här.
– Kolla här genom alla vackra munblåsta fönsterglas, de 5 kakelugnarna, takmålningarna och den 290 cm höga takhöjden, säger
den härligt glada Catarina och blickar med värme ut över havet mot Kårekile och åkrarna där just nu femtio svanar landat.
– Jag har haft ledande positioner inom hotellbranschen här i Norden och arbetar nu som konsult. Vi har lägenheten kvar i Stockholm där vår tonåring bor och går i gymnasiet, så jag får lite mys och storstadspuls när jag är där och jobbar.
– Nu är ju planerna spikade för vår stora satsning i ladugården där maken Jon och jag bygger upp FATABUR - chark, kök
och gårdsbutik. Det blir en sommaröppen servering med surdegspizza m.m. öppet onsdag till söndag 11-22, tillsammans med vår egentillverkade chark och korv.
Jon Randow
Jon är född i Stockholm, är inbiten Bajen-fan och träffade Catarina på
– Vi startade fabriken Korvhantverk AB och lyckades under hela 10 år ha
en trogen kundkrets
inom både butiker
och restauranger.
Vi drev
korvfabriken
med bra
utrustning,
duktiga anställda
och fantastiska
rådgivare från
Tyskland, där de
verkligen kan korv.
– När erbjudandet om
huset i Kåröd dök upp hade vi precis sålt vårt hus i Stockholm så läget var rätt. Vi stängde korvfabriken och har  yttat med oss all utrustning hit.
– Vi var KRAV-märkta i Stockholm och vi kommer att fokusera på ekologiskt och närproducerat även här. Det är såklart viktigt för alla som tänker
Det blir en sommar- öppen servering med surdegspizza, egentillverkad chark och korv m.m.
“B
n
– Catarina har svart bälte i
ne
a
a
t
t
t
t
t
t
t
t
a
a
a
ar
r
r
r
J
J
J
Jo
o
o
on
n
n
g
g
go
o
o
t
t
t
tt
t
t
t
.
.
H
H
o
o
o
on
n
k
e
l
li
i
s
sa
a
b
b
e
et
t
@
@v
va
a
s
st
tn
ny
yt
tt
t
.
.c
c
o
o
m
B
.H
m
B
B
l
l
l
o
o
oc
c
c
c
k
k
ke
e
e
e
t
t
t
”
”
”
s
s
s
sk
k
k
r
r
r
r
a
Västnytt – Din lokaltidning på TJÖRN • ORUST• BOKENÄS. Vill du synas i tidningen, på www.vastnytt.com och på fb (Västnytt)? Kontakta: info@vastnytt.com, Carina Joling 0702-17 15 46, Elisabet Staf 0707-70 05 85
Catarina ser fram emot våren i den nyanlagda köksträdgården som ska ge både frukt och grönt.
Jon ser fram emot öppningen den 16 juni.
Historien mot den nya ritningen är noga planerade.


































































































   2   3   4   5   6